Att hålla på med mining av kryptovalutor som bitcoin är ett sätt att skapa nya coins som en del i processen för att validera transaktioner på blockkedjan. Alla som hjälper till och bidrar med datorkraft för att möjliggöra detta får betalt i kryptovalutan vilket skapar möjligheter att tjäna pengar.
Här går vi igenom grunderna för hur kryptomining fungerar och hur du kommer igång.
Vad är mining
Mining är en av de vanligaste metoderna som används för att skapa nya block på blockkedjan och är det som validerar att en transaktion är giltig. Som tack för att man bidrar med sin processorkraft så får man betalt i samma kryptovaluta efter hur stor del av blocket man varit bidragande till. Hur mycket man får betalt beror också på hur mycket som är satt som betalning och man pratar ibland om halveringar när den raten sänks.
Om man lyckas eller inte beror på hur snabb man är på att beräkna så kallade hashvärden. Att bryta ett block är nämligen ett trial and error arbete där man ska försöka hitta ett tillräckligt litet hashvärde, vilket innebär att ju fler test och beräkningar du gör desto större är chansen att du lyckas.

Miningpools
Eftersom man får betalt när man levererar ett block så går många ihop i mining pools och samarbetar för att bryta kryptovalutan. Det är nämligen liten chans för en vanlig person att lyckas bryta ett block på egen hand, så istället jobbar man tillsammans för att bli mer konkurrenskraftiga.
Proof-of-work eller proof-of-stake
De kryptovalutor som mining kan appliceras på är proof-of-work. Det är alltså namnet på den teknik där man skapar block genom att ”arbeta” fram dem. Den vanligaste kryptovalutan som använder proof-of-work och mining kan användas på är bitcoin, men det är inte den enda.
De kryptovalutor som använder sig av proof-of-stake som metod innebär att man istället använder befintliga coins som validering för transaktioner. Motsvarigheten till mining inom dessa kryptovalutor kallas staking.
Vad behöver man för att börja med kryptomining
Det första du behöver är en stark ”dator” som snabbt kan göra komplexa beräkningar. Man kan använda vanliga datorer, men det är mer eller mindre inte värt eftersom de flesta använder specialiserad utrustning. Tidigare använde de flesta grafikkortet och dess processorkraft, men numera använder man specialiserade lösningar FPGA och ASICs. De är optimerade för just mining och maximera sin processorkraft för att göra beräkningar.
Är det värt att hålla på med mining?
Konkurrensen inom mining har hårdnat när värdet på olika kryptovalutor stigit och allt fler fått upp ögonen för mining som ett sätt att tjäna pengar. Om det är värt att hålla på med mining beror egentligen på två saker som du behöver använda för att kalkylera kostnaden och vinsten:
- Hårdvarukostnad: För att kunna hålla på med mining behöver du först och främst hårdvara som är anpassad för mining. Kostnaden för dessa kan vara oändlig, men en mindre rig går att hitta för ett antal tusen kronor. Att få en tillräckligt bra setup till ett bra pris är viktigt för att tjäna bra, men man tjänar också in kostnaden ganska snabbt och andrahandsvärdet är oftast bra eftersom det är brist på komponenter.
- Energikostnad: Det går åt mycket el för att hålla en mining rig igång konstant, både för utrusningen och kylningssystemet för att undvika överhettning. Kostnaden för elen som förbrukas har stigit i vissa perioder så att ha billig tillgång till el och låg energiförbrukning är det bästa för att minimera kostnaden för mining.
- Produktion: Hur mycket du skapar påverkar såklart hur mycket du faktiskt tjänar. Olika kryptovalutor betalar olika bra för din mining så en del är att hitta kryptovalutor som ger bra utdelning i förhållande till sin setup.
- Pris på kryptovalutan: Det svåraste och mest oberäkneliga i hela ekvationen är såklart priset på kryptovalutan man minear. När bitcoin skapades var den knappt värt någonting, men de som gjorde de och behållit sina coins har såklart gjort brutala vinster. Om man ska hänga sig åt mining idag behöver man alltså gissa vad man kommer få för pris över tid och hoppas att det också går upp. Går det ned så kan de sluta med att man gör en förlust eftersom energikostnaderna är desamma.