Bitcoin

Bitcoin är en av de mest välkända och populära kryptovalutorna, orginalet som är världens första decentraliserade kryptovaluta som använder blockchain tekniken för att registrera, signera och genomföra transaktioner direkt över hela världen.

Bitcoin lanserades redan den 3 januari 2009 av en ännu okänd skapare som går under pseudonymen ”Satoshi Nakamoto”. Sedan dess har den vuxit fram och är i dagsläget den vanligaste och mest accepterade kryptovalutan med det överlägset högsta marknadsvärdet.

Priset på bitcoin

Priset på bitcoin har svängt enormt mycket genom åren och kursen har gått tusentals procent. Här ser du senaste aktuella priset och hur den gått senaste 24 timmarna.

#NamePriceMarket CapChangePrice Graph (24h)

Hur bitcoin är uppbyggt

Varje bitcoin består av 100 000 000 satoshis, vilket är en mindre beståndsdel av en bitcoin som gör att den kan delas upp i mindre delar med upp till 8 decimaler. Eftersom en bitcoin stigit så i värde så är det en nödvändighet för att kunna använda den och köpa mindre fraktioner istället för att endast kunna handla hela bitcoin.

Du kan alltså köpa 0,00000001 bitcoin istället för 1 bitcoin.

Hur bitcoin fungerar

Ska man beskriva bitcoin, och kryptovalutor generellt, så kan man säga att det är en helt digital valuta som kan skickas direkt mellan olika personer. Man kan jämföra skillnaden mellan kryptovalutor och vanliga pengar som skillnaden mellan email och ett brev; ett email är helt elektroniskt och skickas direkt utan att någon mellanhand behöver godkänna det eller ta betalt för att skicka det.

Bitcoin skickas med hjälp av blockchain tekniken vilket gör att det sker transparent och krypterat med hjälp av ett nätverk av miners. För att hjälpa till med överföringen så sker en mindre avgift för sitt jobb.

Bitcoins energiförbrukning

Att genomföra överföringar med Bitcoin innebär en del arbete för att se till att det sker säkert. Det är dock en ganska komplex process som kräver mycket energi och det går åt lika mycket energi varje år som ett större land. Senaste uppgifterna (år 2021) är att just bitcoin nätverket använder närmare 93 TWh (Terawattimmar) el per år, vilket skulle motsvara det 34:e största landet i världen.

Det väcker såklart en hel del kritik, speciellt med tanke på att många miners har sina maskiner i länder där el är billigt vilket oftast innebär att elen kommer från kolkraftverk med höga utsläpp. De som är för bitcoin lyfter dock som motargument att bitcoin driften inte står för mer än runt 1-2% av ett enskilt lands energiförbrukning. Bitcoin är också unikt i att du överhuvudtaget kan spåra hur mycket energi det går åt, vilket är mycket svårare med vanliga pengar, så kallade FIAT valutor med all typ av hantering även runt omkring de fysiska pengarna.

Kritiken är såklart dock något man tar på allvar och det genomförs en hel del initiativ för att förbättra klimatavtrycket som bitcoin har.