Om du kommit ett steg förbi nybörjarnivån så är staking ett begrepp man ofta hör när det kommer till kryptovalutor. I korthet är staking ett sätt som flera kryptovalutor använder sig av för att verifiera transaktioner, för vilket man betalar ägarna till kryptovalutan att få avkastning.
Här kan du läsa mer om hur det fungerar, vilka kryptovalutor som går att stakea och de bästa strategierna för att maximera din avkastning från staking.
Vad är staking
Staking är som sagt ett sett att bidra till att verifiera överföringarna för en kryptovaluta som bygger på tekniken proof-of-stake. När en överföring sker på blockkedjan så används användarnas krypto som en del av protokollet för att validera att överföringen är korrekt. När ett nytt block adderas till blockkedjan så skapas nya kryptocoins som delas ut till de användare som varit del i att validera överföringen, alltså de som har satt upp sig för staking.
Du äger alltså dina kryptocoins precis som vanligt, men låser ofta in dem över en viss tid för att de ska användas i processen. Det är bara vissa kryptovalutor, de som använder proof-of-stake, som du kan använda för staking.

Hur man börjar med staking av krypto
Det är ganska enkelt att komma igång med staking till skillnad från exempelvis mining. Du kanske t.o.m. redan äger en kryptovaluta som du kan använda för staking? Här är en guide till de steg du behöver ta för att komma igång med staking.
Hur mycket kan man få i avkastning med staking
Exakt vilken avkastning du kan få beror på vilken kryptovaluta du väljer att använda för staking. Det är inte heller alltid garanterad avkastning såsom ett bankkontos ränta, även om det ibland finns en garanterad mininivå. Alla coins används inte lika mycket så ju större andel av kryptovalutan du har, desto större chans att just dina används för att validera en överföring.
Att staking kan ge så hög avkastning kan kännas lite som ett pyramidspel och det är inte så lätt att förstå hur det går till. Det finns också många kryptovalutor som är rena bedrägeriet och lurar folk med just hög avkastning som en del i marknasföringen. Var därför kritisk och använda kända handelsplattformar och mer erkända kryptovalutor när du börjar med staking.
Fördelar med staking
Den mest självklara fördelen och största anledningen till att hålla på med staking är såklart den passiva avkastningen det ger. Det är enklare än mining och man bidrar också till att vara en del av det community som finns kring kryptovalutor.
- Enkelt sätt att öka avkastningen på dina kryptovalutor
Om du tänkt äga dina kryptovalutor över längre tid så är staking superbra eftersom det ökar din avkastning med rätt många procent jämfört med om du bara har dem liggandes. - Lättare att komma igång än med mining
Att börja med mining för att tjäna pengar på kryptovalutor har varit på tapeten under flera år, men det kräver numera väldigt mycket datorkraft och dyra grafikkort för att kunna göra beräkningarna som krävs. Hela setupen kräver alltså mycket mer tid och pengar, men staking kommer du igång med på bara några minuter. - Du är en del av community och stöttar verifieringen av kryptovalutans blockkedja
Att stakea en kryptovaluta gör att man är del av communityt runt om och möjliggör den faktiska användningen. Du bidrar alltså till att möjliggöra överföringar. - Det är mer miljövänligt än mining
Mining utgår från en annan teknik som kräver mycket mer energi än vad staking gör.
Risker med staking
All handel med kryptovalutor innebär risk och med just staking så finns det några specifika risker som är bra att känna till:
- Kryptovalutan kan fortfarande ändras i pris
Den största risken med alla kryptovalutor är egentligen priset och det egentliga värdet. Vi har de senaste åren sett otaliga svängningar på marknaden där priset snabbt gått både upp och ned med massvis av procent. Då hjälper det inte att du sitter med en kryptovaluta som ger en 8% i staking avkastning när kryptovalutan i sig går ned 20% på en dag. - Du låser in dig i en kryptovaluta över tid
En annan risk som på sätt och vis hänger ihop med prisvolatiliteten är att du många gånger måste låsa in dina kryptovalutor över en bestämd tid. Det kan vara att du säger att du inte kan sälja på 3 månader, så händer något som påverkar kryptovalutan under tiden så kan du inte sälja.
Kryptovalutor med staking
Kryptovalutor som använder sig av proof-of-stake som teknik för att verifiera överföringar är de kryptovalutor som du också kan använda för staking. Det är alltså inte alla kryptovalutor som du kan använda för staking. Här är en lista över några av de mest populära kryptovalutorna som går att använda för staking:
- Ethereum
- Solana
- Cardano
- Polkadot
- Uniswap
- Terra
- Tezos
- Polygon
Varför inte alla kryptovalutor använder staking
Debatten mellan olika tekniker för kryptovalutor pågår ständigt och det finns ingen konsensus kring vad som är bäst. Bitcoin är ju den mest kända och använder proof of work så det satte standarden för många av de första kryptovalutorna, men har ju många gånger blivit kritiserade för den stora energiförbrukningen som krävs. Samtidigt är säkerheten en av de stora diskussionspunkterna och där är användningen av proof of work ansedd som bättre, vilket gör att många kryptovalutor inte vill använda proof-of-stake och staking.