Polkadot

Polkadot är en kryptovaluta som släpptes 2020 av den tidigare Ethereum medgrundaren Gavin Wood. Den är byggd på öppen källkod och fungerar både som en blockchain plattform och kryptovaluta.

Priset på Polkadot

Som alla kryptovalutor rör sig priset väldigt mycket, både över tid och i korta intervall. Polkadot introducerades år 2020 runt 25 kr och har sedan varit uppe så högt som 460 kr. Här kan du se nuvarande pris och hur den utvecklats senaste 24 timmarna.

#NamePriceMarket CapChangePrice Graph (24h)

Vad är Polkadot

Syftet är att det ska vara en skalbar teknologi som fungerar som multikedja (multichain), vilket innebär att den har en huvudkedja (relay chain) som kan hantera flera olika typer av data som kan kopplas på vilket kallas parallella kedjor (parachain). Det som tekniken gör är att säkerställa att överföringen är säker när data och värde skickas, och att man kan skicka mellan olika blockkedjor och applikationer.

Kryptovalutan Polkadot (DOT)

Namnet på polkadots kryptovaluta är DOT. Valutan är cappad, så det finns ett maximalt antal DOT som kan finnas vilket uppgår till 1,1 miljarder coins. I dagsläget är uppemot 1 miljard i omlopp.

Som ägare till en DOT coin kan man vara med och förbättra nätverket genom att dels föreslå förbättringar men också rösta för eller emot förändringar som andra föreslagit. DOT underlättar alltså även själva ägandeskapet av plattformen och hantera governance.

Varför ska man köpa Polkadot?

Polkadot fungerar på många sätt som en plattform för att skapa en infrastruktur mellan privata och publika nätverk, såväl som mellan olika typer av blockkedjor. Tror man på en framtid där antalet olika kryptovalutor ökar, användningen går upp och att det byggs flera applikationer så är det också stor chans att Polkadot blir en viktig pusselbit i hela infrastrukturen.

Stakea Polkadot

Att stakea en kryptovaluta innebär i korthet att du låser dina coins för att få möjlighet att skapa nästa block i kedjan. man kan säga att det är som att du köper en lott i ett lotteri. Vinner du så får du en stake, alltså en viss ny mängd coins som betalning för att du hjälpt till. Det blir lite som en passiv inkomst och flera kryptovalutor har väldigt bra avkastning.

Äger du polkadot så finns det alltså möjlighet till staking och hjälpa till att säkra nätverket samt validera transaktioner. Har du tänkt att äga Polkadot under en längre tid så är det alltså ett smart sätt att få avkastning utöver ev. prisuppgång.

Var man kan köpa Polkadot

Polkadot är en av de mest populära kryptovalutorna och finns tillgängligt på alla de vanligare handelsplatserna.

Lämna en kommentar