Cardano

Vad är Cardano

Cardano är precis som Polkadot en blockkedjeplattform som startats av en av grundarna till Ethereum, denna gång Charles Hoskinson. Den är open-source och decentralizerad och använder proof of stake för konsensus.

Det initiala släppet var i september 2017 och utvecklingen sker och övervakas av the Cardano Foundation som har sitt säte i Schweiz. Plattformen är namngiven efter Geralmo Cardano, en italiensk vetenskapsman och matematiker, medan själva valutan Ada är uppkallad efter Ada Lovelace, en av de första ”programmerarna” i världen.

Det som skiljer Cardano mot exempelvis Ethereum och Bitcoin är att man använder sig av proof of stake istället för proof of work vilket är betydligt energisnålare. Enligt egna uppskattningar så använder Cardano sig av 0,01% av vad Bitcoin nätverk använder. Man menar också på att Bitcoin är långsam och oflexibel, Ethereum inte säkert eller skalbart medan Cardano löser båda dessa delar.

Var kan man köpa Cardano

Cardano är en av de mest populära kryptovalutorna och finns att köpa på alla större plattformar. Själva kryptovalutan består av Ada coins som i sin tur har en subenhet som heter Lovelace. 1 Ada motsvarar en miljon Lovelace.

Priset på Cardano

Priset på Cardano har som många andra kryptovalutor gått både kraftigt upp och ned senaste åren. När Cardano var uppe som den tredje mest populära kryptovalutan (hösten 2021) var också priset uppe på 24,5 SEK för att ett halvår senare vara nere på 7,5 SEK. Här kan du se senaste pris för Cardano och hur den utvecklats senaste 24 timmarna.

#NamePriceMarket CapChangePrice Graph (24h)

Varför ska man köpa Cardano

Cardano är en av de mest populära kryptovalutorna och har senaste åren konstant legat i topp 10 vad gäller mest omsatta kryptovalutor. Den stora skillnaden med klimatsmarta proof of stake gentemot andra kryptovalutor är en anledning till att många förespråkar Cardano som ett bättre alternativ än många andra kryptovalutor.

I planerna för framtiden tittar man på smarta kontrakt vilket skulle kunna öka användningen och få priset att gå upp. I dagsläget finns det 35 miljarder stycken med en maxgräns på 45 miljarder coins, där merparten (70%) är låsta i pooler som används för att kunna tjäna in flera andelar. Som ägare kan man få ungefär 5% på att lås in sina coins i en pool.

Lämna en kommentar