Vad är Yield Farming?

Vid sidan av staking och mining så finns det ett tredje koncept inom kryptovärlden för hur man kan både hjälpa till och stötta ekosystemet samtidigt som man får avkastning för sitt bidrag. Här förklarar vi hur farming fungerar och vad du ska tänka på när du vill byta.

Vad är farming

Farming är ett sätt att får passiv avkastning från sina kryptovalutor genom att inneha två olika kryptovalutor som skapar likviditet för olika handelsplatser. I korthet innebär det att man låser in sina kryptovalutor i en likviditetspool som sedan används för att byta eller låna kryptovalutor. Du får sedan betalt i ränta från de avgifter som användarna betalar för att utnyttja dina kryptovalutor.

Du kan egentligen liknad det vid hur ett vanligt bankkonto fungerar. Pengarna som du sätter in på banken används för att lånas ut till andra och du får en ränta för att du har dina pengar på banken.

I korthet innebär farming följande:

  • 💰 Du låser in dina kryptovalutor och får avkastning för att de används av andra
  • 🔗 När någon använder DeFi protokollet för att växla eller låna krypto så får du avkastning
  • 📈 Avkastningen är ofta hög jämför med andra investeringar, men riskerna är också höga

Skillnad mot staking och mining

Skillnaden mellan farming, staking och mining är rätt stor även om det i alla fall handlar om olika sätt att få avkastning genom att stötta olika kryptovalutor och blockkedjor. Skillnaden är att det inte handlar om att skapa blocks och validera transaktioner såsom staking och mining gör.


Hur går yield farming till

Det första steget i att börja med farming är att man lägger till sina kryptovalutor i en likviditetspool, vilket förenklat är smarta kontrakt där det finns underliggande tillgångar i form av krypto. Ofta handlar det om så kallade stablecoins där några välkända är DAI, USDT, USDC.

Likviditetspoolerna används sedan som en marknadsplats när användare vill låna eller växla kryptovalutor, så dina kryptovalutor agerar säkerhet för den typen av användning.

Som tack för att du agerar likviditetsgarant så får du avkastning som baseras på avgifterna som tas ut när någon använder plattformen. Om du bara äger en kryptovaluta i en vanlig wallet så används inte dina coins på något sätt, men nu så sätts de i arbete kan man säga.

Olika plattformar och kryptovalutor ger olika mycket avkastning eftersom villkoren och avgifterna kan variera. Man vill alltså hitta den plattform och krypto som ger bäst avkastning till en bra risk.

Utbetalningen sker oftast i speciella reward tokens som sedan kan växlas mot andra kryptovalutor eller vanliga pengar.


Hur stor är avkastningen?

Avkastningen du får bestäms utifrån plattformens avgifter och lånevillkor. Olika plattformar ger olika hög utbetalning och den sker också många gånger i egna kryptovalutor. Så om priset ändras på kryptovalutan som du får utbetalt så kommer din faktiska avkastning också ändras.

Det finns två termer inom farming som är bra att känna till när det kommer till avkastning; APR och APY.

  • APR: Annual Percentage Rate
  • APY: Annual Percentage Yield

Det finns personer som tjänar över 100% i avkastning per år genom farming genom att kombinera olika komplexa strategier, men de har med största sannolikhet också tagit stora risker. När du tittar på vilken avkastning du kan få så är det dock vanligt med 50-100% APR.

Hur man börjar med farming

Det är relativt lätt att komma igång med farming, men riskerna är höga och är man oerfaren så är det lätt att bli bränd.

Det första du behöver göra är att ansluta dig till ett DeFi projekt eller plattform som erbjuder farming. Det enklaste och kanske mest välkända sättet att börja med farming är genom att använda Pancakeswap på Binance plattform.

Bland de största plattformarna finns Aave, som är en låneplattform för krypto. Compound är en annan DeFi plattform som erbjuder farmingmöjligheter, och du har också yearn.finance som är en plattform för att flytta krypto mellan låne och likviditets protokoll.

Risker med farming

Som alla kryptovalutor och sätt att vara del av kryptovärlden så finns det flertal risker med det.

Vad man ska tänka på

För att maximera sin avkastning finns det flera olika strategier och taktiska val som man har att ta ställning till. Mycket att vad det handlar om är att utnyttja olika prisskillnader mellan plattformar och när volatiliteten på reward tokens är hög.

Det alternativa sättet att tänka är att få bra avkastning men istället minimera risken. Då kan man fortfarande få ett par procent i utbetalning men till en mycket lägre risk att man förlorar stora delar av sitt kapital.

Framtiden för yield farming

Som allt annat inom krypto så ändras saker snabbt och ingen (på riktigt INGEN) kan förutse hur morgondagen ser ut. Dagens höga avkastning baseras på den enorma hype och höga avgifter som man kunnat ta ut, men om det är hållbart eller inte kan man inte säga.

Det man kan säga är att det än så länge är hög risk och hög avkastning, men att man bör ha stort fokus på riskhanteringen för att inte fastna i felaktiga beslut eller kunna justera om stora förändringar plötsligt sker.